Katılgan dokuyu (bağ doku) çok olumlu etkileyip, yeterli oranda kanın tüm hücrelere ulaşmasında yardımcıdır. İçeriğindeki etkin maddelerin birlikte oluşturduğu etki sayesinde, güçsüz kişilerin güçlenmesini sağlamaktadır. Romatizma ve gut hastaları, ilkbahar ve sonbaharda 2-4 haftalık bir hindiba kürü yaptıklarında şikayetleri kesinlikle azalmaktadır. Ayrıca, şeker hastaları için de bazı rahatlıklar sağlamaktadır. Hindiba ayrıca, safrakesesi taşlarının oluşmasını ve irileşmesini engeller.
Oluşmuş olan taşları eritemez, ama ağrıları ve öteki rahatsızlıkları azaltabilir. Safra azlığı, mide ve bağırsaklarda oluşan şişkinlik ve sindirim bozukluklarında çok başarılıdır. Hindiba değişik biçimlerde kullanılabilir. Hindiba salatası: Bitki ayıklanıp yıkandıktan sonra, bir süre de sirkeli suda bekletilerek iyice temizlenmelidir. Bütün veya kıyılmış yapraklar, üstüne zeytinyağı ve limon eklenerek, yemeklerden önce yenir. Hafif acımsı bir tadı vardır, ama kesinlikle rahatsız edici değildir.
Hindiba Özsuyu: Taze bitki iyice yıkandıktan sonra, henüz ıslakken mutfak robotuna atılarak suyu sıkılır. Yemeklerden önce 1-3 kahve fincanı dolusu içilebilir. Özsu uzun süre saklanamaz.
Hindiba Çayı: Kök ve yaprak karışımı ince kıyılmış olarak, 1-2 tatlı kaşığı dolusu 1 bardak suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine geldikten sonra, 1 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan çekilir. 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, tatlandırılmadan, yemeklerden önce içilir. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Kolay Gelsin.
|